Gepost op
in

Gastblog Annelore: the London edition

Toen collega Annelore voorstelde een paar gastblogs te maken over haar favorieten eetplekjes in Londen, moest ik geen seconde nadenken. So here you go Annelore, it’s all yours baby!

Van tuin en tafel – the London edition

Borough MarketIk steek mijn liefde voor Londen niet onder tafel: van zodra er een gaatje zit in mijn agenda en de bankrekening wat gespijsd is, hop ik naar de andere kant van het Kanaal om er de sfeer op te snuiven. Ik krijg dan ook al eens de gevreesde vraag voorgeschoteld – “Seg, wij gaan voor een weekend naar London. Kan jij ons niet een paar goeie restaurants aan de hand doen?” – en dan sta ik daar meestal met mijn mond vol tanden. Niet alleen omdat smaken (en budgetten) verschillen en ik daarom altijd aarzel om etablissementen aan te raden, maar vooral omdat je me er zelden in een restaurant kan aantreffen.

Op vraag van Tom pen ik hier dus even mijn gouden tip neer: ga naar de markt, in Londen eet je best op straat! Van simpel en traditioneel eten tot innovatief en voer voor foodies, je kan het er allemaal vinden. Op de koop toe wordt er met haast elk dieet (vegetarisch, vegan, raw) of elke intolerantie (gluten, lactose) rekening gehouden en is er voor ieders budget wat wils. Dit zijn een paar van mijn favoriete markten.

De classic: Borough Market

Zonder twijfel één van mijn favoriete plekjes om te vertoeven in London, al kan het soms wat druk zijn (toeristen, pfff) en slaat de keuzestress altijd genadeloos toe. So much to eat, so little time! Op maandag en dinsdag kan je er terecht voor de lunch, maar je spaart jezelf best voor de full market experience van woensdag tot zaterdag wanneer de volledige (vers)markt er ook staat.

Mijn parcours begint steevast met een stop bij Gujarati Rasoi (vlakbij Southwark Cathedral) voor een onion bhujia. Simpele, maar finger licking good Indische familiekeuken. Mooi meegenomen voor ondergetekende dat alles vegetarisch is. Als de stalhouder in een goeie bui is en je op z’n minst de moeite doet om de naam van de gerechten uit te spreken in plaats van een nors “I want that one” (toeristen, pfff) krijg je er zelfs twee voor de prijs van één “omdat ze die dag precies toch wat klein uitvallen”. Score!

Borough Market

Borough MarketNu er een fondke gelegd is, is het tijd voor de aperitief en daarvoor duik ik de versmarkt in. Bij de Cartwright Brothers kan je naast de traditionele Engelse Pimm’s – je moet het ooit eens geprobeerd hebben, maar zelf ben ik geen fan – en cocktails ook wel altijd een experimentje op de kop tikken. Om één of andere reden zijn die wel altijd al opgeslurpt tegen dat ik er aan denk om er een foto van te nemen… Weird.

Anyhow, met een aperitiefje in de hand is het nog zo leuk om alle hoekjes van de versmarkt te ontdekken. Wie wat minder schroom heeft, kan zich er tegelijkertijd ook aan allerlei proevertjes te goed doen. Ik durf onder de baan al eens eten mee te pikken voor later op de dag of zelfs om mee te brengen naar huis: Balkan Bites, Porteña (Argentijnse street food, zowel zoet als hartig) en Mini Magoo (ontbijtgranen) zijn ondertussen bekende haltes. Als ik later die dag naar huis ga, moet ik sowieso ook een pie van Pieminister hebben om ’s anderdaags thuis in de oven op te warmen. Yum!

Borough Market Borough Market

Nog even passeren langs de East London Liquor Company – niet zomaar een hype, hun London Dry Gin is een aangename verrassing in de stortvloed aan gins die men ons probeert aan te smeren – en dan is het tijd voor de hoofdplat.

Nu, ik zou kunnen beweren dat ik al tientallen stalletjes heb uitgeprobeerd, maar de waarheid is dat ik steeds weer door dezelfde geurende potten aangetrokken wordt. Ik hoop telkens stiekem dat er bij Horn OK Please een lekkere aloo gobi – mijn favoriete Indische curry van aardappelen, bloemkool en (afhankelijk van de regio) soms ook tomaat –  staat te pruttelen en als dat niet het geval is (en geen van de andere curries spreekt me aan), dan vind ik gegarandeerd bij Ethiopian Flavours of L’ailOlive mijn gading.

Niet gevreesd, vleeseters: van een volledig varken aan het spit of Duitse bratwursten van ongeziene lengtes tot de Caraïbische specialiteiten van Soul Food of traditionele Britse Scotch eggs, jullie gaan niet weten waar eerst te beginnen.

Borough Market Borough Market

Bonustip: om die foodbaby wat te helpen verteren, kan je van hier een bijzonder aangename wandeling maken langs de oever van de Thames, via The Globe (denk Shakespeare) en Tate Modern naar The London Eye.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.