Atelier Dierendonck – Brussel

Dat ik een liefhebber ben van een lekker stuk vlees, schreef ik eerder al. Ik schreef ook al dat we stukjes koe en kip bestellen via deeleenkoe en deeleenkip. Lekker, duurzaam vlees dus.

Dierendonck - Brussel

Dierendonck – Brussel

Sinds kort heeft de bekendste slager van het land Hendrik Dierendonck een atelier geopend vlak bij de Brusselse Beurs, op wandelafstand van mijn werk. De hele buurt aan het Sint-Katelijneplein leeft trouwens op en dat is een goede zaak.

‘Minder maar beter vlees’ is het motto van Dierendonck. Ik sluit mij daar graag bij aan.

Ik leerde Hendrik kennen tijdens een workshop ‘vlees uitbenen’ in de winkel in Sint-Idesbald. Die winkel is trouwens naast hun restaurant Carcasse. Een workshop die anderhalf uur ging duren, liep al snel uit tot bijna drie uur want een gepassioneerde Hendrik bleef maar vertellen en vertellen. Niemand die daarover kloeg.

De winkel is een ‘vleespaleis’ voor elke lekkerbek. Aan het plafond hangt een indrukwekkend metalen raamwerk met hespen in alle maten. De inrichting van de toonbank is heel smakelijk. Het oog wil uiteraard ook wat. Het hele pand is niet zo heel groot maar ademt passie en liefde voor vlees.

Dierendonck - Brussel

Dierendonck – Brussel

Ik kocht een potje ‘rilette van eend’ en een lap ‘West-Vlaams Rood’ van net geen 500g. West-Vlaams Rood is een runderras dat uitgegroeid is tot het ‘huismerk’ en door Dierendonck terug op de kaart werd gezet.

Zo’n lap vlees heeft niet veel nodig: half uurtje in een oven van 50°C om ‘op te warmen’. Dan peper, zout, inwrijven met olijfolie en zo de pan in. Twee minuten aan elke zijde volstaat. Nog even laten rusten onder zilverpapier en …. hemels lekker!

Wist je trouwens daar er ook een webshop is? Je vindt Dierendonck ook op Facebook en Instagram.